Grødboller
Grøden, som man anvender i bollerne, giver sammen med dejen nogle virkelige lækre og saftige boller, der holder sig friske længe. Opskriften er delt i 2, nemlig en grødopskrift og selve brødopskriften.
Opskrift på grød:
100 g grahamsmel
200 g femkornsblanding
100 g solsikkekerner
100 g speltflager
75 g smør. Helst usaltet, men hvis man godt kan lide salt i sit brød, så kan man også lave det med salt.
½ dl ahornssirup
15 g salt
3 dl kogende vand
Mel, kerner, smør, salt og ahornssirup blandes i en skål til en masse, og det kogende vand hældes ud over, og blandes sammen, indtil man har en masse, hvor smørret er smeltet sammen med grøden. Grøden skal så have lov at køle af, før man kan bruge den i sin dej. Man må endelig ikke proppe den i, som den er, fordi den vil være alt for varm til gæren. Afkølingsprocessen kan være kortere eller længere. Har man travlt, så smid den i køleskabet i ca. ½ time, så skulle den være der. Grøden skal allerhelst være mellem stuetemperatur og lunken, når man bruger den.
Opskrift på brød:
30 g gær | 2 dl vand |
700 g hvedemel | sesam til toppen |
Man starter med at blande vand og gær. Når gæren er opløst i vandet, tilsætter man grøden, og blander igen. Herefter blandes mel i vand/gær/grødblandingen, til man får en dej, der er mættet af hvedemel. Herefter skal man have dejen ud på bordet og ælte den i ca. 10 minutter, indtil den er smidig. Stil derefter dejen i en olieret skål et lunt sted i 1 times tid, for at dejen kan hæve. Når dejen er færdig med at hæve, formes den til boller af ønsket størrelse. Herefter pensles bollerne med lidt vand, og man kommer lidt sesam på, hvis man har lyst. Nu skal bollerne lige have lov at hæve ca. ½ – 1 time. Bages ved 200 grader i 25 minutter.