Havregrynsboller med squash

25 g gær 3 dl lunken vand eller danskvand
475 g hvedemel – måske lidt mere 200 g havregryn
250 g squash, fintrevet 50 g smør, stuetemperatur
1 æg 1 spsk sukker eller honning
1½ tsk salt æg til pensling
Havregryn til toppen Evt. lidt olie til hænderne

Opløs gæren i vandet, og tilsæt derefter æg, squash, havregryn og sukker/honning.

Bland hvedemel og salt og tilsæt det lidt af gangen. Rør dejen, meget gerne på maskine, – til alt melet er æltet godt ind i dejen.

Tilsæt smørret i mindre tern, og rør dejen ved god høj hastighed til den slipper skålen. Synes du dejen virker meget fugtig, kan du tilsætte en smule mere mel (1 – 2 spsk), -det kan have noget at gøre med squashen. MEN dejen dejen skal gerne være til den fugtige side, – på den måde får du nogle bløde og saftige boller, der holder sig friske meget længe.

Smør hænderne med lidt olivenolie, og tag dejen op og form den til en kugle. Smør ligeledes hæveskålen med lidt olie, og læg dejen tilbage heri.

Drys lidt mel på toppen, og beklæd skålen med film og et klæde, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1½ times tid.

Del dejen i 18 lige store stykker, ca. 75 g/stk. og form dem til boller. Spænd gerne dejen lidt ud ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde. Hvis dejen klistrer kan du smøre hænderne med lid olie, – prøv så vidt mulig ikke at bruge mere mel. Du kan også vælge blot at tage dejen op med en ske og sætte dem på bagepapiret, – de behøver ikke at blive trillet til boller. Husk så at bruge en våd ske, så dejen slipper.

Lad bollerne efterhæve på en bageplade med bagepapir. Læg et klæde over og lad dem stå i ca. 30 minutter.

Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg og drys med havregryn på toppen.

Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn, ved 225 grader, almindelig ovn, – i ca. 10 – 12 minutter. Hvis du har dampprogram i din ovn, kan det med fordel bruges, og ellers kan du sætte en skål med kogende vand i bunden af ovnen.

 

 

 

image_pdfimage_print