Ævle, ævle, ævle
Æblerose:
2 æbler, sprøde og røde | saften fra ½ citron |
1 rulle butterdej | 4 tsk marmelade |
kanel | sukker |
Skær æblerne i tynde skiver. Skær fra stilk eller blomsterenden. Selve enden kasseres. Skil æbleskiverne ad og læg dem i en skål eller et fad og hæld vand ved, så det lige dækker. Pres saften fra en citron i vandet. Æbleskiverne blancheres, så de bliver lettere at forme til rosen. Hæld æblerne i en si, så vandet kan løbe af dem. Rør marmeladen med 2 tsk vand. Rul butterdejen ud og skær en strimmel på den korte led af pladen. Strimlen skal være 4½ cm bred. Smør strimlen med marmeladen. Læg æblerne på den ene halvdel af butterdejen. Bland lidt sukker og kanel sammen, og drys det på æblerne. Fold den anden halvdel af butterdejen over æblerne. Rul den foldede strimmel hele vejen fra den ene ende til den anden. Sæt rosen i en smurt muffin form. Bag ved 180 grader i 40 – 45 minutter. Ved servering drys evt. med flormelis.
Æbler med marcipanfyld:
18 små æbler fra mormors have | 90 g hakkede mandler |
75 g marcipan | 6 spsk sukker |
90 g hakkede valnødder | 75 g smør |
Riv marcipanen og bland den med nødder, smør og sukker. Fjern kernehuset fra æblerne fra bunden, så de stadig ser hele ud. Fyld dem med massen og bag ved 175 grader til de er møre. Serveres med flødeskum.
Rød æblekage med med nøddeknas:
Æblemos:
1 kg skrællede æbler (red love) | 75 g sukker |
1 stang vanilje | evt. vand |
Kog æblerne til de er møre og afkøl mosen.
Nøddeknas:
150 g sukker | 200 g nødder |
Smelt sukkeret på en pande og vend nødderne her i, i et par minutter. Massen hældes på et stykke bagepapir og hakkes, når det er afkølet.