Karamel-is og valnøddekrokant

2011_karamelis-w[1]

Karamel-is:

300 g sukker 1/4 tsk havsalt
3 spsk smør 4 dl piskefløde
5 dl sødmælk 5 æggeblommer

Valnøddekrokant:

2 spsk neutral olie 100 g sukker
100 g valnødder ½ tsk havsalt

Start med at lave karamellen således:

Lad sukkeret smelte på en pande, til det er helt flydende med en farve som rav, og tag panden af varmen. Tilsæt så saltet og smørret lidt af gangen under let omrøring, indtil smørret er absorberet i karamellen, og hæld derefter fløden i, mens du rører konstant. Hvis karamellen begynder at blive hård, så sæt den tilbage over svag varme. Hæld halvdelen af mælken over karamellen, og hæld blandingen lidt ad gangen over æggeblommerne. Hæld karamelblandingen i en tykbundet gryde, og varm den forsigtig op under konstant omrøring til cremen begynder at legere/tykne. Hæld nu resten af mælken i cremen, og frys isen i en ismaskine.

Valnøddekrokant:

Læg et stykke bagepapir på en bradepande, og fordel et par spsk neutral olie på papiret. Anbring sukkeret og nødderne på en pande, og varm det op ved svag varme, indtil sukkeret er smeltet og brunt, og nødderne begynder at dufte. Vær opmærksom, når sukkeret er smeltet – det kan hurtigt blive brændt og bittert i smagen, hvis det får for meget varme. Tag panden af varmen og hæld nødderne og det karamelliserede sukker ud på bradepanden i så tyndt et lag som muligt. Lad det køle helt af, og hak det fint eller groft, alt efter smag.

Krokanten vendes i isen, efter den har kørt i ismaskinen og stadig er halvblød, før den fryses færdig i fryseren. Hvis du laver den uden ismaskine, skal isen være halvfrossen, når du rører krokanten i. Det kræver ca. 3 – 4 timer i fryseren med omrøring en gang i timen.

image_pdfimage_print