Andelår braiseret i portvin med senneps kartofler og løg marmelade
4 løg | 8 fed hvidløg |
4 gulerødder | 16 andelår |
Olie/smør til stegning | 4 spsk balsamicoeddike |
6 dl portvin eller rødvin | 12 dl fond |
8 kviste frisk timian eller 1 tsk tørret | 8 laurbærblade |
8 tsk majsstivelse | Evt. kulør |
1000 g svampe (kantareller eller portobello) |
Pil og hak løgene groft. Pil også hvidløg og knus dem. Skær gulerødderne i grove skiver. Dup andelårene tørre, og brun dem på begge sider i fedtstof i en ovnfast gryde. Tag andelårene op af gryden, og kom grøntsagerne i istedet. Sautèr dem i et par minutter, til løgternene er klare, og hæld nu basilicumeddike, portvin, fond, timian og laurbærblade i gryden.
Bring gryden i kog, læg låg på, og sæt den i en 160 grader varm ovn/140 grader ved varmluft i ca. 1 time og 30 minutter, til andelårene er møre (er de store, skal de måske have lidt længer).
Tag gryden ud af ovnen, og skru nu temperaturen op til 225 grader alm. ovn/205 grader varmluft. Tag andelårene op af gryden, og sæt dem i ovnen, til skindet er gyldent og sprødt.
Sigt imens resten af gryden indhold, og kassèr grøntsager og urter. Skum fedtet i toppen fra, bring resten i kog og jævn med majsstivelse rørt ud i vand. Smag til med salt og peber, og giv den evt. et skud kulør, hvis du synes, at den trænger.
Rens svampene, og steg dem gyldne i fedtstof på en pande. Hæld saucen tilbage i gryden eller på et fad, læg andelår og svampe ved, og pynt evt. med frisk timian eller andre urter.
Sennepskartofler:
1600 g kartofler – med skræl skåret i både | 10 spsk olivenolie |
6 tsk sennep med honning | 4 tsk oregano – tørret |
Salt og friskkværnet peber |
Forvarm din ovn til 200 grader almindelig over- og undervarme.
Kartoflerne skæres i mindre både og kommes i en skål.
Tilsæt olivenolie sammen med sennep, salt og peber. Det vendes godt rundt, så smagsstofferne fordeles jævnt.
Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel dine sennepskartofler jævnt på bagepladen, så de ikke rører hinanden.
Drys kartoffelbådene med tørret oregano.
Sennepskartoflerne bages nu i ca. 45 minutter, indtil de er sprøde og lækre. Du kan evt. vende kartoflerne en gang undervejs.
Løgmarmelade:
500 g løg | 20 g smør |
½ dl lagereddike eller anden lys eddike | 40 g rørsukker |
2 kviste merian eller oregano | Havsalt og peber |
Pil løgene og skær dem i skiver. Sautèr dem ved svag varme i smørret, til de falder sammen. Kom eddike, sukker og merianblade i. Skru helt ned for blusset og lad løgene simre, til de smelter sammen til en fin, gylden løgmarmelade. Smag til med salt og peber.