Kalvefilet med marinerede løg og gratineret kartoffel
3 kg kalvefilet | Olivenolie og lidt smør til stegning | 6 spsk plukket timian |
4 fed finthakket hvidløg | salt og peber | 1400 g små rødløg |
Rosmarin | 1 dl balsamicoeddike | 2 spsk honning |
lidt finthakket chili | 3 dl rødvin | 12 dl oksebouillon eller fond |
4 kviste timian | 8 sorte peberkorn | 2 dl piskefløde |
lidt ekstra rødvin | 16 bagekartofler | 4 pastinakker |
4 dl vand fra kogningen | 200 g smør | salt og peber og revet muskat |
10 dl cremefraiche | 8 æggeblommer | 4 tsk dijonsennep |
300 g revet ost |
Rids fedtet på kødet på kryds og tværs med en skarp kniv. Brun kødet godt på alle sider på en pande med olivenolie og lidt smør. Tag kødet af panden og placèr det i et ovnfast fad og krydr med timian, hvidløg, salt og peber. Steg kødet i 40 minutter ved 185 grader, og lad det derefter trække 10 – 15 minutter før udskæring.
Skræl kartofler og pastinak. Skær dem i grove stykker og kog dem møre i vand med salt. Mos kartofler og pastinak, og rør det sammen med vand og smør og krydr med salt, peber og evt. lidt revet muskat. Kom mosen i små porcelænsforme, som tåler at komme i ovnen eller i en stor skål. Rør cremefraiche sammen med salt, peber, æggeblomme, dijonsennep og revet ost og kom det oven på mosen. Bag det 25 – 30 minutter til mosen er gennemvarm og toppen gratineret og gylden.
Pil og halver løgene og kom dem i et ovnfast fad, og vend dem sammen med olivenolie, salt og rosmarin. Bag løgene ca. 40 minutter ved 185 grader til de er møre og lækre. Kom balsamico, honning og chili i en gryde. Bring det til kogepunktet og tilsæt de bagte løg, og lad dem simre stille og roligt i 3 – 4 minutter. Tag løgene op og placer dem på et fad. Hvis der er mere balsamico i gryden, hældet det over løgene. Kom rødvin i gryden, og kog det ind til 1/4 af mængden. Tilsæt oksebouillon eller fond, timian og sort peber, og lad det koge ca. 15 minutter. Tilsæt stegesky fra oksefileten og lidt piskefløde, og kog saucen til den har god smag. Sigt saucen og jævn evt. saucen med maizena, kog den godt igennem og tilsmag evt. med lidt ekstra rødvin.