Oksefilet med svampe

Oksefilet med svampe, syltede gulerødder og smørkogte kartofler.

Syltede gulerødder med ingefær.

18 friske gulerødder med top 80 g ingefær
12 dl juice Salt og peber

 

Toppen skæres af gulerødderne (lad evt. en lille stump sidde for syns skyld) og skrubbes for jord. Kog appelsinjuicen op, og den tilsættes hakket ingefær og gulerødderne. Kog ind til gulerødderne er møre. Gulerødderne sættes til side, indtil de skal bruges. Juice og ingefær koges videre, indtil der er en fjerdedel tilbage. Når du er klar til servering, varmes gulerødderne færdige i den indkogte juice ved høj varme. Tilsæt en klat smør lige inden afslutning.

Smørkogte kartofler med timian og hvidløg:

1000 g nye kartofler 600 g smør
Frisk timian 20 fed hvidløg
Salt og peber  

Skrub kartofler grundigt for jord. Find et par passende gryder, hvor kartoflerne ikke behøver at ligge ovenpå hinanden, men sørg for, at det lige passer med, at bunden af gryden er fyld med kartofler, således at smørret kommer til at dække kartoflerne. Kog kartoflerne ved ganske svag varme i ca. 5 minutter. Smelt i mens smørret i en gryde. Herefter hældes smørret over kartoflerne, og de koges for svageste blus i ca. 30 minutter. Tilsæt timian og skær hvidløggene igennem. (Du behøver ikke at skrælle dem). Tilsæt salt og peber.

Svampesauce:

9 skalotteløg (eller 1 stort alm. løg) 1500 g blandede svampe
5 dl creme fraiche 38% 5 dl piskefløde
6 spsk friskhakket timian 1,5 spsk dijonsennep
3 dl Marsala Citron
olie Salt og peber

Hak løggene fint og svits dem i olie og smør. Tilsæt svampene og svits dem grundigt. Dijonsennep og timian tilsættes. Marsalaen tilsættes. Lad det koge ind og skru ned. Lad det simre yderligere i 5 minutter. Du kan nu fjerne halvdelen af svampene, som skal bruges til bund, når kødet skal anrettes. Efterfølgende tilsættes creme fraiche og fløde. Lad det simre 10 minutter ved svag varme. Tag nu sovsen og hæld den i en blender, men pas på ikke at blende for hårdt, så springer det! Så vær forsigtig. Blend det til en jævn sovs og hæld det tilbage på panden/gryden. Smag til med salt og peber og citron.

Oksefileten:

Oksefileten afpudses og brunes på en pande. Læg den i en bradepande og krydr med salt og peber. Steg den i ovnen ved 175 grader til den er 58 – 62 grader. Lad den derefter trække i   minimum 20 minutter.

22102019

 

 

 

image_pdfimage_print