Oksemørbrad med balsamicosauce

3 kg oksemørbrad
stegesnor
3 tsk salt
friskkværnet sort peber
2 spsk smør

Balsamicosauce (16 personer) (kan laves når som helst og varmes op ved servering)

12 spsk sukker smeltes som til brunede kartofler.

12 spsk balsamicoeddike tilsættes og koges indtil sukkeret er opløst. Rør 6 dl vand og 5 spsk fond (evt. hjemmelavet fond deri – lad det koge lidt ind.

6 dl piskefløde tilsættes og det hele koges godt igennem. Evt. sky fra stegen kan tilsættes. Kog så yderligere igennem. Saucen kan jævnes, den må gerne være lidt tyk.

Grøntsager:

500 g sukkerærter
10 forårsløg
2 spsk smør
4 kg kartofler (evt. bagekartofler)
16 spsk smør
16 æggeblommer, salt, hvid peber

 Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem helt møre i usaltet vand. Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem godt. Rør smør og æggeblommer i, til en ret fast kartoffelmos. Smag til med salt og peber.

Afkøl mosen, inden den laves til toppe på bagepapir, ved hjælp af en sprøjtepose.

Bag toppene let gyldne i en forvarmet ovn ved 220 grader (alm. ovn i ca. 10 minutter)

Helstegt oksemørbrad:

Sæt ovnen på varm luft og 200 grader. Snør stegesnoren omkring oksemørbraden nogle gange, så den får en jævn, rund form.

Krydr kødet med salt og peber. Varm smør på en stegepande, og brun kødet ved høj varme hele vejen rundt, så det får farve. Læg det over i et ovnfast fad.

Stik et stegetermometer ind, så spidsen sidder midt i mørbraden. Steg kødet til indertemperaturen er på 55o i ca. 20 minutter. Tag det ud, og lad det hvile i ca. 5 minutter.

Skær sukkerærterne over på langs, og skær forårsløgene i skrå stykker. Steg begge dele hurtigt på en varm stegpande i smør, ca. 1 minut.

Klip stegesnoren af oksemørbraden, og skær den i skiver. Server på varme tallerkener.

07032017

image_pdfimage_print