Gulerodssuppe med æbler og kørvel

2 kg gulerødder 2 løg
40 g mør til stegning 2 tsk karry
2 tsk stødt spidskommen 1 tsk chilipulver
2 liter fond 3 dl piskefløde
4 spsk Citronsaft Salt og peber

Til servering:

4 røde æbler 100 g valnøddekerner
2 koriander  

Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker. Pil løg og hak det groft. Steg løg og gulerødder i smør i en gryde i 2 – 3 minutter.
Tilsæt karry, spidskommen og chili, og steg videre i 1 minut. Hæld fond over grøntsagerne, og bring det i kog. Skru ned til lav varme, og lad suppen småkoge i 20 minutter, til gulerødderne er helt møre.
Blend suppen jævn og glat direkte i gryden med en stavblender. Tilsæt piskefløde, og varm suppen igennem. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Skyl æblerne, og skær dem i små tern. Hak valnødderne groft. Anret suppen i dybe tallerkener, og top med æble og koriander.

Snoet ostebrød med grøn pesto (3 stk).

Dejen smøres med pesto og drysses med ost, før den snoes sammen, så de gode sager både havner inden i og uden på brødet.

75 g gær 7½ dl vand
2 tsk Salt 3 spsk sukker
6 spsk Majsolie 1500 g hvedemel
300 g revet emmentaler, eller anden mild ost 9 spsk grøn pesto
3 æg til pensling  

Opløs gæren i vand. Rør salt, sukker, olie og halvdelen af melet i. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen – måske skal du bruge lidt mere eller mindre mel. Ælt dejen grundigt igennem, til den er smidig. Lad den hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
Slå dejen ned, og tril den til 3 aflange pølser på ca. 40 cm. Tryk dem flade, smør dem med pesto, og drys med revet ost. Skær dejen igennem på den lange led, og sno de 2 stykker ved at dreje dem om hinanden.
Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad det hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.Varm ovnen op til 200°. Pensl brødet med sammenpisket æg, og bag det i ovnen i ca. 20 minutter.

image_pdfimage_print