Hummerbisque
2 kg jomfruhummer | 3 tsk paprika |
3 porrer | 9 fed hvidløg |
3 løg | 6 persillerødder |
6 tsk tørret rosmarin | 3 tsk cayennepeber |
2,3 dl cognac | 3 l hvidvin |
15 dl piskefløde | 90 g smør |
Pil jomfruhummerhalerne ud af skallen. Læg halerne på køl, mens du gør det andet klar. Skræl persillerødderne. Hak porrer, persillerødder, løg og hvidløg groft. En stor gryde opvarmes med olie eller smør.
Steg jomfruhummerskallerne ved høj varme og tilsæt løg, persillerødder, hvidløg og porrer. Vend godt rundt.
Tilsæt paprika, cayennepeber og rosmarin. Vend godt rundt. Tilsæt cognac og sluk for emhætten. Nu skal du flambere det. Brug en lighter med langt skaft og sæt ild til det. Der vil komme en stor flamme, som vil brænde ud i takt med, at alkoholen fordamper. Tilsæt nu hvidvin. Lad det derefter simre i 30 minutter ved lav varme. Si skaller og grøntsager fra, og kom suppen tilbage i gryden. Kog suppen ind til det halve. Tilsæt piskefløde. Rør det ud. Tilsæt smør, og brug herefter en stavblender til at `blende` suppen. Dette gør man for at gøre den cremet og skummende. Smag suppen til med salt, og lad den stå ved lav varme.
Tag jomfruhummerhalerne ud af køleskabet. Opvarm en pande med smør. Steg jomfruhummerhalerne af ved høj varme i 2 – 3 minutter.
Anret din hummerbisque i forvarmede dybe tallerkener og top med de stegte hummerhaler, og evt. lidt frisk persille på toppen.
Hurtigt madbrød:
100 g smør | 4 dl mælk |
1 dl ymer | 50 g gær |
2 tsk sukker | 2 tsk salt |
3 tsk tørret rosmarin | 700 g hvedemel (ca. 11½ dl) |
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt yoghurt. Rør gæren ud heri.
Kom de øvrige ingredienser i (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem (tilsæt evt. resten af melet).
Form dejen til to runde flade brød (ca. 28 cm i diameter), og læg dem på en plade med madpapir.
Rids brødet næsten igennem, så der dannes 8 trekanter. Pensl med mælk og drys med rosmarin.
Bag brødene midt i ovnen.
Sæt brødene i en kold ovn. Indstil ovnen på 225 grader, og bag dem i ca. 20 minutter.
19092023