Jordskokkesuppe med brisler og syltede svampe (T)

800 g jordskokker 4 små skalotteløg
2 fed hvidløg 8 kviste timian
4 skiver røget bacon 2 dl hvidvin 
1,4 l hønsefond 4 dl piskefløde
Smør til stegning 20 g koldt smør, skåret i tern
Evt. citronsaft 

Jordskokkesuppe :

Skræl og vask jordskokkerne og skær dem i grove tern. Pild skalotteløg og hvidløg og hak begge dele groft. Brus smør op i en gryde, tilsæt jordskokker, skalotteløg, timian, hvidløg og bacon. Sautér let i nogle minutter. Tilsæt hvidvinen og kog den næsten væk. Tilsæt hønsefond og fløde, og kog til jordskokkerne er helt møre. 

Fjern bacon og timiankviste og purér suppen med en stavblender, til den har en jævn konsistens. Hvis du ønsker suppen knap så grov, kan den yderligere passeres gennem en sigte. Synes du suppen er for tyk, kan den spædes med en ekstra smule hønsefond. Smag suppen til med salt, peber og evt. lidt citronsaft. Pisk derefter de kolde smørtern i suppen.  

Syltede svampe :

1 bakke champignon 

0,5 – 1 dl citronsaft 

Peber 

Rens svampene og skær dem ud i kvarte. Kom smør i en gryde og sauter svampene et par sekunder ved svag varme. Tilsæt citronsaft. Lad svampene simre 1 minutter, og tag dem af varmen.  

Kalvebrisler :

600 g brisler 

Dag 1: Udvand brislerne i rigeligt koldt vand i 1 døgn. 

Dag 2: Fyld en stor gryde med koldt vand. Tilsæt brisler og kog det op. Skru ned, når brislerne koger, og lad dem koge videre på lavt blus i 5-10 minutter. Tag brislerne af varmen og lad dem køle helt af i lagen. Afpuds brislerne for hinder og fedt, og skær dem i mindre stykker. Varm en pande med olie, og steg brislerne sprøde på hver side, til de får en flot, gylden stegeskorpe. Krydr med salt og friskkværnet peber. 

image_pdfimage_print