Pastinak-gulerodssuppe med kommensbrød

Kommensbrød:

Pastinak-gulerodssuppe 1

50 g gær 10 dl vand
6 tsk salt 4 dl havregryn
400 g speltmel  2 spsk olivenolie
4 tsk kommenfrø 600 g pizzamel

Rør gæren ud i lunkent vand med salt. Rør olie, havregryn og kommenfrø i. Tilsæt spelt- og pizzamel, og rør dejen sammen, til den er sej og klistret. Lad dejen hæve tildækket 1 time et lunt sted. Beklæd 2 forme på ca. 20 x 30 cm med bagepapir. Tryk dejen fladt ud i formene. Fugt evt. fingrene med koldt vand, så slipper dejen lettere. Lad dejen efterhæve 15 minutter, og bag den derefter ved 200o i ca. 30 minutter. Lad brødet køle af på en rist, og skær det i små kvadrater ved servering.

Suppe:

800 g pastinakker 400 g gulerødder 4 løg
4 fed hvidløg 2 spsk raps- eller olivenolie 18 dl grøntsagsbouillon
ca. 4 dl piskefløde ca. 4 tsk æblecidereddike Lidt revet muskatnød
2 knivspids sukker salt og peber

Skræl pastinakker, gulerødder, løg og hvidløg. Skær det i tern. Opvarm olien i en gryde, og svits alle grøntsagerne, uden at de tager farve. Tilsæt bouillon, og lad det koge i ca. 20 minutter, til grøntsagerne er helt møre. Blend grøntsagerne. Tilsæt fløden, og varm suppen igennem. Smag suppen til med eddiken, muskat, sukker, salt og peber.

Rodfrugtchips:

Ca. 600 g rodfrugter, f.eks. gulerødder, rødbede og pastinak

6 dl raps- eller solsikkeolie

salt

Skræl rodfrugterne. Skær dem i supertynde skiver – brug evt. et mandolinjern. Opvarm olien i en gryde. Når olien bobler omkring en rodfrugtskive, er den klar til stegning. Kom rodfrugtskiverne i olien ad flere omgange, og steg dem, til de er gyldne i kanterne. Læg chipsene på fedtsugende papir, og krydr med salt. 

image_pdfimage_print