Sellerisuppe med purløgsolie

1 kg knoldselleri (skrællet vægt) 2 porrer
4 spsk olie eller smør ½ dl æblecidereddike
500 g kartofler (skrællet vægt) 2 l hønsebouillon
2 dl olie (olivenolie eller rapsolie) 2 potter purløg (en stor håndfuld)
3 dl fløde 38% salt
peber creme fraiche
ekstra purløg croutoner

Kassèr den grove ende af porerne og rens resten grundigt. Skær den lyse del i skiver og svits det forsigtigt i smør eller olie ved middel varme. Man kan sagtens bruge noget af den grønne del af porrerne, men jo mørkere pore, jo mørkere suppe. Steg forsigtigt i 3 – 5 minutter.

Skær sellerierne i tern og, når porrerne er bløde og transparente, tilsættes sellerierne til gryden. Steg i yderligere 2 – 3 minutter, inden æblecidereddiken tilsættes. Lad eddiken fordampe lidt, inden bouillon og kartofler i tern tilsættes. Lad suppen koge under låg i 20 – 25 minutter, indtil både kartofler og selleritern er møre.

Skyl purløgene, og skær dem i mindre stykker. Læg stykkerne i en blender eller minihakker. Kom olie over og blend det i nogle minutter, indtil olien er flot grøn. Blend gerne i puls af 30 sekunder, så du ikke brænder motoren af. Sigt olien.

Læg alle grøntsagerne fra suppen i en blender, men gem lidt af suppevandet. Hæld i stedet fløde og væde i til suppen er super cremet og lækker, når den er blendet. Hæld suppen tilbage i en skyllet eller ren gryde. Varm den op og tilsæt eventuelt mere væde til den ønskede konsistens. Man kan også bare bruge en stavblender. Smag til med salt og peber.

Server suppen i lune tallerkner med en klat creme fraiche, nogle croutoner, purløgsolie og lidt hakket purløg.

Kan serveres med kuvertbrød med parmesan og rosmarin. 

21022023

image_pdfimage_print