Vietnamesiske forårsruller med stegte rejer og dip
18 stykker rispapir | 34 torpedo rejer eller tempurarejer |
4 små romainesalater | 4 gulerødder |
2 pakker sukkerærter eller sugarsnaps | 2 røde peberfrugter |
3 stk avokado |
Start med at tilberede rejerne.
Snit grøntsagerne. Skær gulerødder, sukkerærter og peberfrugter i tynde strimler, og skær avokadoerne i skiver.
Skyl salaten grundigt og sørg for, at den bagefter er godt tør. Halvèr bladene og fjern det groveste af stokken.
Dyp rispapiret i en tallerken med koldt vand, et af gangen. Det skal kun lige ned og vende og så op. Lad det dryppe lidt af, og læg det så på en ren overflade, køkkenbordet, et spækbrædt eller lignende.
Læg fyldet på midten af rispapiret – det er lækkert med meget fyld, men husk, at de skal kunne lukkes. Sørg for, at der er ca. 2 cm uden fyld ud mod begge sider.
Rul nu rispapiret omkring fyldet. Når du er omtrent halvvejs, og rispapiret netop er rullet om fyldet, folder du enderne ind, og ruller så videre, til forårsrullen er lukket. Sørg for at gøre det stramt, men hold øje med at rispapiret ikke går i stykker, ja, så er det for stramt.
Læg rispapirrullerne på et fugtigt (ikke vådt) klæde, og med et fugtigt klæde over, indtil alle rullerne er lavet.
Skær det yderste af enderne af, så rullerne kan stå, og skær så hver rulle ud i 3 stykker. Drys med sesam, og servèr med din favorit dip, hakkede peanuts eller lignende.
Du kan også halvere rullerne og så servère dem liggende.
Goma dressing:
125 g sesamfrø | 3 spsk soya |
1 fed hvidløg | Et nip chili |
1 tsk sukker | Saften fra 1 citron |
½ dl olivenolie | ½ dl koldt vand |
Et nip salt |
Rist sesamfrøene på en varm pande under omrøring i 7 – 10 minutter, indtil de dufter varmt og lækkert af sesam. Blend sesamfrøene med soya, hvidløg, chili, sukker, citronsaft og halvdelen af olivenolien. Blend til det er helt cremet og ensartet. Kom derefter resten af olivenolien i og en spsk vand (en af gangen) til konsistensen er perfekt. Smag til med salt, sukker, chili, citron – alt efter om den mangler salt, sødt, surt eller stærkt.
Peanut dip:
3 spsk peanut butter | 3 spsk soyasauce |
Lidt lime eller citronsaft | 6 spsk vand |
1 spsk sød chilisauce | 1 tsk sriracha chilisauce |
Lidt revet ingefær | evt. hvidløg |
Bland alle ingredienserne sammen og smag til med lidt hvidløg.