Maltboller med øl, honning og hvedekerner
1 mørk øl | 2 dl vand |
10 g gær | 20 g maltmel (specialkøbmand) |
20 g salt | 75 g honning |
150 g hvedekerner | 100 g fuldkornshvedemel |
600 g hvedemel |
Dagen før du skal bage:
Put øl, vand, gær, maltmel og honning i en skål og rør det sammen. Tilsæt hvedekerner, fuldkornshvedemel, hvedemel og salt og bland det hele godt sammen. Lad dejen stå i en halv times tid og ælt det så med en el-pisker, æltemaskine eller dine bare næver.. Når dejen er æltet godt, sættes film over skålen, og den stilles på køl i 12 – 14 timer.
Så er det bagetid:
Dejen tages ud af køleskabet og skrabes ud på et mel-dækket bord. Dejen skæres ud i 18 stykker og formes til boller. Dejen er ret klistret, så jeg gør det, at jeg folder dejen ind i sig selv, så bollen bedre kan holde formen, når den skal hæve. Når bollerne er klar, dækkes de med et fugtigt viskestykke i 1 – 2 timer. Inden bagning anbefales det at tænde for ovnen ved 200 grader i minimum 45 minutter, før de skal ind. Dette sikrer en varm bagesten og ovn. De første 7 – 8 minutter kan du med fordel spraye vand ind over bollerne 2 – 3 gange. Dette gør bollerne bløde og giver dem mulighed for at hæve yderligere – desuden giver det en god skorpe på de færdige boller. Bollerne bages til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.