Ris a la mande (T)
2 l fløde 12 % (mælk)
2 vaniljestænger
150 g sukker og lidt salt
100 g mandel fileter/hakket
1 l let pisket fløde
Begynd med at hælde mælk/fløde i en gryde. Tilsæt herefter grødrisene, og lad det koge i ca. et minut.
Skrab kornene ud af vaniljestangen og smid både stang og korn i blandingen.
Nu skal blandingen varmes op. Mælken skal ikke bulderkoge, den skal være lidt under kogepunktet. Rør konstant i grøden og hold øje med temperaturen i hvert fald i de første 5 minutter. Tilsæt nu sukker.
Grøden skal koge i ca. 45 minutter under låg. Sørg dog for med 3 – 4 minutters mellemrum at røre i grøden. Herefter skal den afkøles.
Pisk fløden let. Fjern vaniljestængerne fra grøden, rør den lidt sammen og hæld den i en skål.
Tilsæt nu flødeskum til grøden – meget forsigtigt og lidt ad gangen. Det skal vendes i.
Afslutningsvist grovhakkes de smuttede mandler og vendes i. Velbekomme!
Kirsebærsauce
100 g syltede kirsebær | 2 spsk sukker |
1 vaniljestang | 3 kanel |
2 dl portvin | 2 spsk maizena |
2 dl kirsebærvin |
Begynd med at lave en karamel af sukker og tilsæt vanilje og kanel.
Tilføj nu portvin og kirsebærvin, og lad det koge lidt ind.
Sigt vaniljestængerne fra væsken. Bland maizenaen med koldt vand, og pisk blandingen i lidt ad gangen.
Væsken skal op og koge, så kirsebærsaucen bliver tyk. Hæld væsken over de syltede kirsebær – og velbekomme!