Vintersuppe med jordskokker
900 g jordskokker | 3 pastinakker | 3 porrer |
9 skalotteløg | 6 dl tør hvidvin | 2 liter bouillon |
salt og peber | 3 store kartofler | 3 persillerødder |
3 gulerødder | 30 g smør | 2 dl piskefløde (kan undværes) |
1 kvist frisk timian |
Jordskokker, pastinak, persillerod og kartofler renses og skæres i mindre stykke. Skalotteløggene hakkes fint. Smelt smørret i en stor gryde og sautèr løggene, til de er klare. Tilsæt de snittede grøntsager og vend dem kort om i smørret. Hæld vin og timian i gryden og lad det koge kort op. Tilsæt dernæst bouillonen og lad det simre i ca. 15 minutter, til grøntsagerne er møre. I mellemtiden snittes gulerødderne i tændstiktynde strimler, og porrer i tynde 10 cm lange strimler på langs. Tag timiankvisten op af gryden og blend suppen, gerne med en stavblender. Når suppen er jævn og glat, tilsættes fløden, og der smages til med krydderier. Tilsæt porrer og gulerødder og lad dem koge med i et par minutter.