Gratineret svinemørbrad med aiola
Mørbrad:
4 stk afpudsede svinemørbrad | Lidt olie |
Salt og Peber | 1 tsk frisk rosmarin |
1 tsk timian | 2 laurbærblade |
Varm olien op med krydderurterne. Brun mørbrad-stykkerne godt. Læg dem i et ovnfast fad, og drys med salt og peber.
Aiola:
8 fed pillede og knuste hvidløg | 4 skiver hvidt brød, uden skorpe |
1 dl Hvidvinseddike | 4 æg |
Salt | 4 dl olivenolie |
2 spsk flydende honning |
Lad brødet suge eddike, og pres derefter det overflødige eddike godt af. Brødet brækkes i små stykker og blendes sammen med hvidløg, salt og æg. Tilsæt olien langsomt til en passende konsistens. Smag til, og rør lidt honning i.
Fordel et pænt lag aioli på hvert stykke, og sæt dem i en 200o varm ovn i 14 minutter.
Serveres med tomatmarmelade og kartoffeltærte.
Kartoffeltærte med hytteost:
9 plader filodej | 600 g kartofler |
6 æg | 150 g rygeost 5+ |
600 g hytteost | 3 spsk hakket purløg |
Salt og peber |
Halvér filodejpladerne, og læg dem oven på hinanden i 3 små ovnfaste fade, ca. 18 x 24 cm, der er beklædt med bagepapir. Skær kartoflerne i tynde skiver, og kog dem i letsaltet vand i ca. 5 minutter, og lad dem dryppe godt af. Læg derefter kartoffelskiverne taglagt i et fad. Pisk æg, ryge- og hytteost sammen, og krydr med purløg, salt og peber. Hæld æggemassen over kartoflerne, og bag tærten i ca. 25 minutter ved 175o nederst i ovnen.
Tomatmarmelade med ingefær og chili:
600 g cherrytomater | 1 rød peberfrugt |
4 fed hvidløg | 1 stykke ingefær |
2 små røde chilifrugter (uden kærner) | fintrevet skal fra 1 usprøjtet appelsin |
Saft fra en usprøjtet appelsin | 30 ml fish sauce |
100 ml hvidvinseddike (eller citronsaft) | 300 g rørsukker (evt. mere) |
½ – 1 tsk geleringsmiddel | Atamon eller spiritus til skylning af glas, hvis det skal gemmes. |
Hak tomaterne groft og kom halvdelen i en foodprocessor. Skræld hvidløg og ingefær og grovhak chilien. Kom hvidløg, chili og fiskesauce ned til tomaterne i foodprocessoren og blend til det er glat. Kom det i en medium gryde. Bring det i kog og tilsæt de resterende tomater, sukker og hvidvinseddike. Lad det simre i 30 – 40 minutter, eller indtil marmeladen er tyk. Fjern evt. skum fra overfladen. Rør jævnligt og smag evt. til med sukker, salt og peber.