Oksemørbrad

Pluk persillen og bland det med svampe og æggeblommer i en blender. Blend til du får en jævn masse som krydres med salt og peber.

Stik et strygestål gennem midten på oksemørbraden, så du får en tunnel igennem kødet.

Fyld svampemassen i en sprøjtepose og fyld hullet i mørbraden op. Krydr kødet med salt og peber, inden den brunes i lidt smør og olie.

Læg oksemørbraden i et ildfast fad og sæt den i ovnen. Kødet er færdigt, når det når en kernetemperatur på 55 grader. Anvend stegetermometer. Tag kødet ud af ovnen og lad det hvile i 10 – 15 minutter inden servering.

Pommes frites:

2 kg bagekartofler
Olie

Bagekartoflerne skrælles og skæres til pommes frites. Derpå udvandes de i koldt vand, som man skifter et par gange i ca. 1 time.

Kartoflerne tørres gundigt og koges i friture, som holdes omkring 140 – 150 grader, til de begynder at blive møre, men ikke tager farve. Det tager ca. 5 – 6 minutter. Det er vigtigt ikke at overlæsse frituren, så gør det ad flere omgange.

Efterhånden som de er færdige, lægges de i en bradepande eller lignende. Lige inden de skal spises, kommes de i rygende varm friture (180 grader) til de er gyldne og sprøde. Dette gøres også i flere hold. Dryp dem af på et fedtsugende papir.

Fritterne kan holdes varme i ovnen med lågen på klem. Saltes umiddelbart før de skal serveres.

Baconsauce:

400 g bacon i tern 6 spsk koncentreret tomatpurè
2 dl vand 6 spsk finthakkede timianblade
7,5 dl piskefløde 2 spsk mel
5 dl fond

Kom baconternene på en pande og steg dem i 2 minutter ved kraftig varme og derefter ved jævn varme til de er gyldne og sprøde. Lad baconen dryppe af på et stykke køkkenrulle.

Kom tomatpurèen på panden og rist den i baconfedtet ved jævn varme i ca. 1 minut. Tilsæt evt. lidt smør. Drys med mel. Tilsæt vand og fond og giv det et opkog under omrøring.

Kom blandingen i en gryde sammen med timian og fløde. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 minut.

Hak den stegte bacon fint. Kom den i saucen, varm godt igennem og smag til, lige inden serveringen. Tilsæt evt. salt, afhængig af hvor salt din bacon er.

Bagt blomkål med parmesan:

2 blomkålshoveder 8 spsk olivenolie
salt peber
200 g revet parmesanost

Skyl blomkålen og skær den i mindre buketter. Vend dem i olien. Jeg kommer begge dele i en frysepose, så er det nemt at fordele olien på alle sider af blomkålen. Drys med salt og peber. Fordel blomkålsbuketterne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 220 grader i 45 minutter. Vend dem hvert kvarter, så de får den lækre karamelliserede overflade på alle sider.

Tag dem ud af ovnen. Drys revet parmesan over. Bag i yderligere 5 minutter, så osten smelter.

image_pdfimage_print